İdrar Kaçırma
‘’İdrar kaçırma’’ aynı zamanda ‘’inkontinasi’’ olarak da bilinmektedir. İnkontinası en çok çocuklarda rastlanan bir durum olup dünya üzerindeki her bireyde gözlemlenebilen bir sıkıntıdır. İdrar kaçırma sıkıntısı yaşayan bir kişi, hem sosyolojik hem de psikolojik açıdan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Bu hususta, idrar kaçırma atakları hem ‘’akut’’ hem de ‘’kronik’’ bir biçimde karşımıza çıkabilmektedir. Genel olarak rahim kısmında bulunan idrar torbalarında veya mesanede yaşanan sıkıntılar sebebiyle kadın bireylerde idrar kaçırma gözlemlenebilmektedir. Okumakta olduğunuz bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş’un idrar kaçırma tedavisi üzerine yapmış olduğu detaylı çalışmaları inceleme fırsatına erişip ‘’idrar kaçırma nedir, neden olur, idrar kaçırmanın sebepleri nelerdir, idrar kaçırmanın tanısı nasıl konur?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.
İdrar Kaçırma Nedir?
‘’Üreterler’’, idrarı üretildiği böbreklerden alıp idrar torbasına aktarmak ile görevlidir. Bunun yanında idrarı, idrar torbasında toplayan ‘’üretra’’, idrarın vücuttan çıkarılmasını idrar yolu sayesinde gerçekleştirmektedir. ‘’İdrar Yapma Döngüsü’’nün tamamlanması, üretranın çevresindeki kasların gevşeyip idrar torbasının kasılmasıyla birlikte olmaktadır. Lakin, idrar kaçırma, bahsedilen bu döngünün içinde cereyan edebilecek bir durum nedeniyle meydana gelebilmektedir.
İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?
Kadınların yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi mümkün olup idrar kaçırmanın nedeninden yola çıkarak yapılan tedavi, hem kısa hem de uzun süreli olabilmektedir.
İdrar kaçırma probleminin yaygın olarak görülen nedenleri aşağıdaki bölümde detaylı olarak incelenmiştir.
- İdrar Yolları Enfeksiyonu
İçinde bulunduğumuz çağdaki kişilerde idrar kaçırma durumu, oldukça fazla olarak gözlemlenmekte olup bu durum enfeksiyon sebebiyle gelişmektedir. ‘’İdrar kaçırma’’, kişinin idrar torbasını kontrol edemediği vakit olmaktadır. Eğer bir kişide idrar yolu enfeksiyonu yani ‘’sistit’’ varsa, o kişide idrar kaçırmanın görülmesi olası bir durumdur.
- Sarkma
Destek dokular ve kaslar, karnımızın alt bölgesinde konumlanmış olan organları sabitlemektedir. Lakin, ‘’organ sarkmaları’’ bir takım durumlarda görülebilmektedir. Bahsedilmiş olan destek dokuların veya kasların sahip oldukları yapıların ‘’yaşlanma’’ ve ‘’esneyebilme’’ durumları hususunda ‘’organ sarkmaları’’ gözlemlenebilmektedir. Rahmi destekleyen dokular ile kaslar arasında bulunan üretrada, idrar torbasında ve diğer organlarda gözlemlenen zayıflama sebebiyle kişi, idrarını kaçırabilmektedir.
- İdrar Yolları Anormallikleri
Bir kişinin idrarını kaçırmasındaki ana nedenler içinde idrar yollarından vajinaya ‘’anormal’’ bir biçimde açılan ‘’fistül’’ yer almaktadır. Fistül oluşumu doğum, radyasyon tedavileri, sinir – kas hastalıkları ve karnın alt bölümüne yapılan ameliyatlar ile birlikte meydana gelebilmekte olup idrar yollarında anormalliklerine sebebiyet verebilir.
- İdrar Kaçırmaya Sebep Olabilen İlaçlar
İdrar kaçırma durumu, idrar söktürücü gibi bazı etken maddelere sahip ilaçlar nedeniyle de görülebilmektedir. Dolayısıyla bazı ilaçlar, kişinin idrar kaçırmasına sebep olabilmektedir. Bu noktadan hareketle, bu tarz ilaçları kullanan kişiler, doktorlarının onayı ile kullandıkları ilaçları değiştirebilirler.
İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?
İdrar kaçırma problemleri yaşayan bir kişinin uzman bir doktora başvurması gerekmektedir. Muayene sırasında kişinin idrar kaçırma hususunda yaşadığı sorunlar ve ‘’idrar yapma’’ hususundaki alışkanlıkları doktor tarafından dinlenip sorgulanmaktadır. Ayrıca, kişinin kullandığı ilaçlar ile hayatında tecrübe ettiği değişimler gibi etmenler de doktor tarafından ele alınmaktadır. Bu noktadan hareketle doktor, idrar kaçırması tanısı dolayısıyla farklı metotlar uygulayabilmektedir. Doktor tarafından kişinin idrar kaçırma günlüğü tutması istenebilmektedir. Ek olarak idrar kaçırma problemi yaşayan kişiden, çeşitli tahliller ile tetkikler yaptırması da talep edilebilmektedir. Böylelikle, ana problem bulunarak idrar kaçırma tedavisi planlanmaktadır.
- Öncelikle, idrar kaçırma problemi yaşayan kişinin idrar yolu enfeksiyonuna sahip olup olmadığını saptayabilmek için idrar tetkiki istenebilmektedir. Bunun yanında doktor tarafından kişinin idrar torbasının iyi boşalıp boşalmadığının gözlemlenebilmesi için testler de yapılmaktadır.
- Eğer kişinin muayene sırasında idrar torbası dolu ise, kişinin birkaç kez öksürmesi doktoru tarafından talep edilebilmektedir.
- Kişinin idrar kaçırmasının sebebi, kişinin idrar torbasına verilen ‘’zararsız’’ bir boya sayesinde de bulunabilmektedir.
- İdrar kaçırmanın kesin ve doğru tanısı ‘’sistoskopi’’ sayesinde mümkündür.
İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?
İdrar kaçırmanın tedavisi yapılırken, ilk olarak ‘’problemin kaynağı’’ bulunmalıdır. Eğer bir kişide idrar yolu enfeksiyonu var olup bu enfeksiyon, kişinin idrarını kaçırmasına neden oluyorsa öncelikle idrar yolu enfeksiyonunun geçmesini sağlayacak ilaç tedavisine başvurulur. Böylelikle, kişi hem idrar yolu enfeksiyonundan hem de bu enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan idrar kaçırma probleminden kurtulmuş olur. Kişi, idrar yollarındaki veya idrar torbasındaki işlev gören kasların zayıflaması sonucunda idrarını kaçırabilir. Bu hususta sorun yaşayan kişilerin kaslarının güçlendirilmesi uygulanacak tedavi ile amaçlanmakta olup bu kişilere fizik tedavi önerilebilmektedir.
İdrar kaçırma tedavisi için kişinin idrarını kaçırmasının önüne geçen araçlar da oldukça fazla kullanılmaktadır. Kasların kasılması için günde 1 veya 2 kez idrar kaçırmayı engelleyen araç vajinaya yerleştirilmektedir. Bununla birlikte, idrar kaçırma sorunu yaşayan hastalar için “kasların spazmını kontrol altında tutan” ilaçlar da doktorları tarafından onaylanarak verilebilmektedir.