Kolposkopi

Kolposkopi

İçinde bulunduğumuz zamanda, rahim ağzında ve rahmin çevresinde farklı hastalık çeşitleri ile karşılaşmamız mümkündür. Bir kişinin yaşam kalitesi hususunda hastalıkların nedenlerinin, bu hastalıkların sebebiyet verebileceği diğer problemlerin ve kanser riskinin ‘’erken teşhis’’i çok önemli bir konumdadır. Kolposkopi, bir kişinin rahim ağzında, vageninde ya da vulvasında olan HPV başta olmak üzere tüm hastalıkların teşhisinde kritik bir role sahiptir.

Okumakta olduğunuz bu yazıda, kolposkopi üzerine başarıları ile anılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş’un yapmış olduğu çalışmaları inceleme fırsatına erişip ’’kolposkopi nedir, kolposkopi neden yapılır, kolposkopi ile nerelere bakılır, kolposkopi nasıl yapılır?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi ışıklı bir alet olup rahim ağzının görüntüsünü büyütmeye yaramaktadır. Böylelikle muayeneler rahatlıkla yapılmaktadır. Ayrıca kolposkopi, vagen ile vulvayı daha yakından kontrol etmeyi sağlamakta olup jinekolojik masada yapılmaktadır.

Kolposkopi Kimlere Uygulanır?

  • HPV virüsü taşıyan kişilere,
  • Hamilelere (anormal smear)
  • Anormal serviks görünümüne sahip olan hastalara,
  • Anormal smear’e sahip olan kişilere,
  • Smear testi sonucunda ASCUS, LSİL, HSİL, AGUS, CİN1, CİN2, CİN3 çıkan kişilere, biyopsi eşliğinde kolposkopi uygulanabilir.

Ek olarak, kolposkopi, erken dönem rahim ağzı kanseri bulunan kişilere doktorun gerekli gördüğü zaman uygulanabilmektedir.

Kolposkopi İle Nerelere Bakılır?

Rahim ağzı yani serviks kanserine sahip olan hastalar için kolposkopi işlemi genel olarak uygulanmaktadır. Bir kişide HPV virüsü bulunması şüphesi sonucunda o kişiye smear testi yapılmış olup test sonuçlarının anormal çıkması hususunda ‘’kolposkopi’’ yapılmaktadır.

Kolposkopi ile;

  • squa-columnar junction (skua-kolumnar bileşke) bölgesi gözlemlenebilir.
  • Rahim ağzında meydana gelen damarlanmanın artışı incelenebilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işleminin başlatılması kişinin kadın doğum masasına sırt üstü pozisyonda yatmasıyla birlikte olmaktadır. Bununla birlikte, kişinin rahmine rahim ağzının daha rahat gözlemlenebilmesi amacıyla özel aletler yerleştirilmektedir. Kişinin rahim ağzındaki veya vagenindeki akıntılardan arınması için tuzlu su kullanılmaktadır. Tuzlu su ile yapılan temizleme işleminin ardından özel bir sıvı ile birlikte kişinin rahim ağzı yıkanmaktadır. Bu işlemin sebebi ‘’problemli doku veya hücrelerin’’ teşhis edilmesine yöneliktir. Kişinin rahim ağzında ve vagen bölgesinde ‘’problemli’’ dokular bulunmakta ise bu kısımlarda ‘’beyazlaşmalar’’ın olması söz konusudur. Bu hususta, ‘’beyazlaşan’’ kısımlardan örnekler alınıp patolojiye gönderilmektedir. Daha sonra da patolojiye gönderilen kısımlar incelenmektedir.

Kolposkopi işlemi ağrılı değildir ve işlem esnasında genel anesteziye gerek yoktur. Lakin, hastanın kendini rahatsız hissettiği durumlarda ‘’sedasyon’’ veya ‘’anestezi’’ uygulanabilmektedir. Punch biyopsi aletleri, hastanın rahmindeki dokuyu ezmeden biyopsi örnekleri alma özelliğine sahip olmasından dolayı kolposkopide genel olarak tercih edilmektedir.

Endoservikal küretaj parçacıkları hastanın rahim kanalından alınıp incelenmek için patolojiye gönderilmektedir. Patolojiye gönderilen parçacıklar incelenir ve 2 ila 3 gün içerisinde sonuçlar çıkar. Bazı sonuçlarda anormal durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda, ‘’değişimlerin şiddeti’’ gözlemlenir. Buna bağlı olarak yakılma, dondurulma, LEEP veya konizasyon tedavisi önerilmektedir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi