Miyom Tedavisi

Miyom Nedir?

Çoğunlukla kadınların döl yatağında oluşan ve kas dokularında ortaya çıkan urlara miyom adı verilir. Myometrium kaynaklı, rahim boşluğuna doğru büyüyen iyi huylu tümörler ise submüköz miyomları olarak adlandırılır.

Miyomun Sebep Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Rahimde patolojik oluşumlar olarak incelenmekte olan miyomlar, bazı komplikasyonlara sebep olabilirler. Ancak miyomların şikayete sebep olmadığı da görülebilmektedir.

Miyomlar:

  • Gebelik süresince kasık ve pelviste ağrı hissedilmesine neden olabilir.
  • Erken doğum riskini arttırabilir.
  • Kasık ağrıları ve şiddetli adet kanamalarına neden olabilir.
  • Bebeğin rahme yerleşmesine engel olabileceği gibi, düşüklere de sebebiyet verebilir.
  • Tüp bebek tedavisinde implantasyon kaynaklı başarısızlıkların tekrarlamasına neden olabilir.

Miyomların Türleri

Miyomlar, yerleşmiş oldukları tabakaya göre sınıflandırılmaktadır. Rahimde ya da rahim ağzında görülebilirler. Çeşitlerine göre önem derecesi bulunan miyomlar için farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

  1. Subseröz Miyom: Rahmin dış tabakasında yerleşmiş bulunan miyom çeşididir.
  2. İntramural Miyom: Rahmin orta tabakasına yerleşmiş bulunan miyom çeşididir.
  3. Submüköz Miyom: Rahmin iç tabakasına yerleşmiş bulunan miyom çeşididir.
  4. Saplı Miyom: Rahmin dışına doğru büyüme gösteren miyomlardır.
  5. Parazitik Miyom: Karın içine ve rahmin dışına doğru yerleşen miyom çeşididir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Türkiye’de her 4 kadından birinde miyom görülmektedir. Miyomun çeşitli belirtileri olmakla beraber, miyomu olan her kişide bu belirtiler görülmeyebilir. Miyomun belirtileri büyüklüğüne, yerleşim yerine ve sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Karında ve kasıkta dolgunluk hissettirebilen miyomlar, cinsel ilişki esnasında ağrıya neden olabilir. Bunlara ek olarak, kasık ve karın ağrısına da yol açabilirler.

Adet kanamasını arttırabilen miyomlar, adet düzensizliklerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Anormal kanamalar görüldüğünde, sebebi miyomlar olabilir.

İdrar torbasını baskılayacak kadar büyük miyomlar, kişinin sık sık tuvalete gitmesine neden olabilir. Ayrıca, bağırsaklara ya da rektuma yakın olan miyomlar da kabızlık yaratabilirler. Endometriuma baskı yapan miyomlardan kaynaklı adet ağrıları ve kanamaları yaşanabilir.

Miyomların Tanısı Nasıl Konur, Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Jinekolojk muayene ile tespit edilen kimi miyomlar, ultrasonda tam olarak görülemeyebilir. 1 cm’den küçük olan miyomların tespit edilmesinde bilgisayarlı tomografi kullanılabilir.

Gebelik belirtisi ile karıştırılabilen kimi miyomlar, batın ultrasonu ile de tespit edilebilir. Vajinal ultrason ile belirlenemeyen miyomlar için ise MR çekilmesi tercih edebilir. Bu şekilde miyomun büyüklüğü ve bulunduğu yer ile ilgili bilgiye sahip olunabilir.

Miyomdan şüphelenildiğinde ve rahim ile ilgili başka şikayetler söz konusu olduğunda histerosalpingografi yöntemi de kullanılabilir. Rahim ve fallop tüplerindeki anormal durumların teşhisinde yararlanılan bu yöntemde, özel bir boya kullanılır. Ayrıca, miyom tanısı da aynı yöntem ile yapılabilir.

Diagnostik histeroskopi ile ise, rahmin içi ve miyomun etkileri incelenebilir. Diagnostik laparoskopi ile de üreme organlarının tümü değerlendirilebilir ve histeroskopi ile miyom vb oluşumlar temizlenebilir.

Kişiyi olumsuz yönde etkilemeyen, tehdit oluşturmayan miyomların alınmasına ilk aşamada gerek duyulmamaktadır. İlaç tedavisi ile yok edilmeye çalışılan miyomların büyümesi, yayılması ya da çoğalması gibi durumlar olduğunda alınmaları tekrar düşünülebilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi