Kürtaj

Kürtaj

Kişinin hayatını tehlikeye atan ve istenmeyen gebelik durumlarının sona erdirilmesi hususunda kürtaj, Türkiye’de yasalar çerçevesinde yapılmaktadır. Ana-baba ile kalp atışı olan her bir fetüsün yasalar dahilinde sahip olduğu haklar daimi olarak garanti altına alınmıştır. ‘’İsteğe bağlı’’ olarak gerçekleştirilen kürtaj işlemi, hamileliğin 10. haftasına kadar yapılmakta olup çift olan kişilerden her birinin onayı ve imzası gereklidir. Buna karşılık, bekar bir anne adayın kürtaj işlemi yapılmasına dair başvurusunda sadece kendi onayı ve imzası yeterli bir konumdadır. Gelişmiş birçok şehirde kürtaj, çeşitli nedenlerden dolayı tercih edilmektedir.

Okumakta olduğunuz bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş’un kürtaj konusuna yaklaşımını inceleme fırsatına erişip ‘’kürtaj nedir, kürtaj olmak için gerekli şartlar nelerdir, kürtaj nasıl yapılır, kürtaj fiyatları ne kadar?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.

Kürtaj Nedir?

Günümüz kullanım diline ‘’kürtaj’’ olarak geçen ve ‘’kazımak’’ anlamına gelen ‘’küretaj’’ işlemi,  hamileliği sonlandırmak adına yapılan bir işlemdir. Halk arasında kürtaj, kişinin ‘’bebeğini ya da çocuğunu aldırması’’ tabiriyle kullanılmaktadır. Tam anlamıyla kürtaj, kadın bireyin rahminin iç bölgesinde tutunup o bölgeye yerleşen gebelik unsurunun (materyalinin) bir takım metotlar ile jinekolog tarafından ‘’vajinanın dışarısına’’ alınması işlemidir.

Kürtaj Neden Yapılır?

Hem evli çiftlere hem de bekar anne adaylarına istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması hususunda işlem hakkı, hamileliğin 10. haftasına kadar bir yasal hak olarak tanınmıştır. Kürtaj işlemine, bebekte meydana gelen anomaliler veya düşük yapılması nedeniyle başvurulabilmektedir. Bebeğin hastalıklı veya engelli doğacağının kesin olması hususunda anne ile baba adaylarına 10. Haftadan sonraki hamilelik sürecinde de kürtaj işlemi için izin verilmektedir.

Gebelik izlemi için doktor muayenesine giden ve riskli bir hamilelik sürecinde olan anne adayı bireyin bebeğinin kalp atışlarının olmaması hususunda anne adayı birey, doktoru tarafından kürtaja alınabilir. Dolayısıyla, hamileliğin hangi haftasından olursa olsun, anne karnındaki bebeğin yaşamını yitirmesi veya gelişiminin olması gerekenden çok daha yavaş olması gibi durumlarda kürtaj yapılmaktadır.

Yasa ile belirlenmiş olan düzenlemeler ışığında, ‘’anne adayı bireyin yaşamı’’, fetüsün hayatından önce gelen bir konumdadır. Anne adayı bireyin yaşamını yitirmesi, doğal olarak, anne karnındaki bebeğin de ölmesi anlamına gelmektedir; çünkü annenin hayatını kaybetmesiyle birlikte, bebeğin doğal yaşam kaynağı da yok olmaktadır. Dolayısıyla kürtaj, anne adayının hayatını tehdit eden unsurların bulunmasından ötürü oldukça fazla uygulanmaktadır. Bu noktadan hareketle, anne ile anne karnındaki bebeğin yaşamı arasında bir seçimden söz etmek maalesef ki mümkün olmayan bir konumdadır. Vajinal kanamanın fazlalığı, servikal internal oks kapalı olsa bile anne adayının yaşamı için bir tehlikeye sebep oluyorsa anne adayı bireye kürtaj yapılır.

Hamileliğin sonlandırılması için uygulanmasının dışında kürtaj, kişinin rahminin kazılarak tanı konan hastalıkların araştırılması için de kullanılabilmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Eğer anne ile baba adayı, kürtaj işlemine karar vermişler ise bu işlem için yazılı onayları gerekmektedir. Bunun yanında, eğer bekar bir anne adayı kürtaj işlemi istiyorsa işlemin yapılabilmesi adına yalnızca kendisinin imzası ve onayı yeterli bir konumdadır.

Kişinin kürtaj olabilmek için yasal süreyi aşmaması gerekmektedir. Yasal süreyi aşmayan anne adayları, kürtaj randevusu alıp doktor muayenesinden geçtikten sonra kürtaj işlemi için hazırlık yapabilirler. Bununla birlikte, anne adayı birey, belirlenen yasal süreyi aşmışsa fakat yukarıda kürtaj olmak için belirtilmiş olan şartları sağlıyorsa doktorunun kararı ve onayı ile birlikte kürtaj işlemi yapılabilmektedir.

Hamileliğin mevcut durumu kürtaj işleminin öncesinde ele alınmaktadır. Eğer kürtaj işlemine engel olacak bir sebep yoksa, anne adayı bireye genel veya lokal anestezi uygulanır. Kürtaj işlemi jinekoloji masasında gerçekleştirilir ve işlem esnasında kişi herhangi bir ağrı hissetmez. Gebeliğin sonlandırılması işlemi, ortalama 15 ile 20 dakika içinde gerçekleşmektedir.

‘’Vakum aspirasyon’’ yöntemiyle yapılan kürtaj işlemi, büyük şehirlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu husustan ötürü, bir kişi, kürtaj işlemi yaptırmasından evvel, hangi teknikle kürtaj olacağını öğrenip olası riskleri doktoru ile tartışmalıdır.

‘’Vakumla kürtaj’’ işleminin yapılması halinde, anne adayı bireyin jinekoloji masasına yatırılıp anestezi alması gerekmektedir. Anne adayının rahminin düz bir şekle kavuşması rahim ağzını genişleten aletler ile mümkündür. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra kürtaj başlatılmaktadır. Negatif basınç vakum ile ‘’hamilelik unsuru (materyali)’’nun vajinanın dışına alınması karmen enjektörünün rahme iletilmesinden sonra olmaktadır. Kürtaj işleminin bitirilmesi, doktorun işlem yapılan bölgede hamilelik unsurunun (materyalinin) kalmadığına emin olması adına işlem yapılan bölgeyi ultrason ile kontrol ettikten sonra gerçekleşmektedir.

Kürtaj olmaya karar veren kişi, doktoru tarafından psikolojik açıdan da kontrol edilmektedir. Dolayısıyla, kişinin kürtaj işlemi için hazır veya emin olmaması hususunda doktor kişiyi, kürtaj işlemini tekrar düşünmesi amacıyla uyarılabilmektedir. Geri dönülmesi imkansız bir işlem olan kürtaj işlemi için kişinin kararının net olması gerekmektedir.

Kürtaj fiyatları hekimden hekime ve hastaneden hastaneye değişmektedir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması hususunda çeşitli yöntemler ile hizmet vermekte olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş, kürtaj olmak isteyen her bir birey ve çiftler ile detaylı bir şekilde görüşmeler yapmaktadır. Sayın Akkuş, kürtaj işlemi konusunda hem hekimlik hem de psikolojik açıdan hastaya güven vermektedir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi