Menopoz ve Wellness
Menopoz Nedir?
Menopoz, regl sürecinde görülen kanamaların yani üremenin sona ermesi anlamına gelmektedir. Yaş faktörü, kişinin menopoz sürecine girmesindeki en önemli etmendir. Bununla birlikte menopoz, bir takım sebepler dolayısıyla erken veya geç dönemde meydana gelebilmektedir. Bu noktadan hareketle, normalde 45 ila 50’li yaşlar ile birlikte görülmesi beklenen menopoz süreci, 40 yaşından önce de başlayabilmektedir.
Menopozun Gelişimi
Menopozun başlaması, yumurtalıkların işlevlerini yerine getirememesi sonucunda olmaktadır. Yumurtalıkların çalışmaması yaşlanmaya bağlı bir durum olup her bir bireyde farklılık göstermektedir. Kadınların yumurtalıklarında bulunan foliküller üreme çağında olgunlaşmaktadır. Bu foliküller, yumurtalarını hipotalamik- hipofizer aks stimülasyonu aracılığıyla sistematik bir düzende bırakmaktadırlar. Menopoz sürecinin başlaması, bahsedilmiş olan bu foliküllerin zaman geçtikçe yumurtalarını bırakamaması dolayısıyla olmaktadır.
Östrojen hormonu seviyesindeki azalma yumurtalıkların çalışmaması sonucunda gözlemlenmektedir. Dolayısıyla, üreme etkinliğini yönetmekte olan bezelerdeki hormonal faaliyetlerde değişimler meydana gelmektedir. Hypothalamusun nörovasküler yapısının bozulması, östrojen hormonun azalması sonucunda bozulmakta olup bu azalma oranı vasomotor değişikliklerine sebebiyet verebilmektedir. Ek olarak, kişinin kanı ve idrarında yüksek oranda folikül stimülasyona yardımcı olan FSH hormonuna rastlanılması hipofiz bezlerinin yapısının uğradığı değişim sebebinden ötürü seyir edebilmektedir.
Beslenme veya sağlıklı bir yaşama tabii olma olguları dışında irsi yani kalıtımsal unsurlar da erken veya geç görülen menopoz sürecinde etkili bir konumdadır. 40 yaşından önce, erken menopoz diğer adıyla ‘’prematüre menopoz’’ meydana gelebilmektedir.
Menopozun Belirtileri Nelerdir?
Menopoza giren bir kadında, öncelikle, regl düzensizlikleri görülmektedir.
Menopoza dair sıkça gözlemlenen diğer belirtiler aşağıdaki kısımda detaylıca belirtilmiştir:
- Regl düzensizliği: Regl sürecinin kısa olması, gecikmesi veya kanamaların azalması; kişinin menopoza gireceğinin yakın bir zamanda olacağına işaret etmektedir.
- Baş ağrısı ve baş dönmesi: Menopoz sürecindeki bir kişide gözlemlenen psikolojik belirtiler içerisinde baş ağrısı veya baş dönmesine rastlanılabilmektedir.
- Ani ateş basması: Ani ateş basması, göğüste bir ısınma hissinin ortaya çıkmasıyla görülmekte olup boyuna, yüze ve bedenin tamamına yayılabilmektedir. Kişinin yüzünde ateş basması durumu diğer kişilerce de gözlemlenebilmektedir. Gecelerde aşırı terleme veya üşüme gibi bulgular meydana gelebilmektedir. Ani ateş basmaları, kişi menopoza girmeden hemen önce başlayıp yaklaşık olarak 2 ila 3 yıl arasında devam etmektedir.
- Kilo değişiklikleri: Menopoz sürecini yaşayan kadınların kilolarında artış gözlemlenebilmektedir. Bunun sebebi, tiroidlerin çalışmasının azalmasında yatmaktadır. Bu duruma ek olarak, menopozdaki bir kişinin yaşadığı kilo değişimleri, fiziksel aktivitelerin azalıp iştah artmasına bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir.
Menopozun Vücuda Etkisi Nasıl Olur?
Hipofiz bezinden salgılanmakta olan hormonlardaki artış dolayısıyla hormonal değişiklerin meydana gelmesi menopoz sürecinde gözlemlenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Menopoz döneminde, yumurtalıkların işlevinin, üreme sisteminde bozuklukların oluşmasından dolayı azalmasının yanında östrojen hormonun bu süreç içerisinde oranı gittikçe düşmektedir.
Psikoendokrin Değişiklikler:
- Aşırı terleme şikayeti
- Ateş basmaları
- Çarpıntı
- Uykuda meydana gelen düzensizlikler
- Kronik yorgunluk
- Unutkanlık
- Sinirlilik
- Depresyon
Ciltte Oluşan Değişiklikler:
- Deride gevşemelerin ve morlukların meydana gelmesi
- Damarların belirginleşen bir konumda olması
- Yaraların geç iyileşmesi
Ürogenital Sistemde Değişikler:
- Sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yollarının daralması, bununla birlikte de işlev bozukluklarının gözlemlenmesi
- Vajina epitelinin incelmesi
- Cinsel organlarda çekilmenin ve kurumanın meydana gelmesi
- Cinsel ilişkide esnasında ağrı duyulması ve cinsel isteksizlik