Vajinismus Tedavisi
Her 10 (on) kadından birinde görülen vajinismus, psikolojik unsurların sebebiyet verdiği fizyolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta, vajinanın alt bölümünde yer alan pelvik kasları kontrolsüz bir biçimde kasılıp cinsel birleşmeyi engellemektedir. Vajinismus, çiftler için hem fizyolojik hem de psikolojik problemler yaratmaktadır. Okumakta olduğunuz bu yazıda, vajinismus tedavisini inceleme fırsatına erişip tedavi üzerine birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.
Vajinismus Nedir?
Kadın bireylerin istemleri dışında kasılmaları sonucu cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi durumu olan ‘’Vajinismus’’, oldukça fazla gözlemlenen bir hastalıktır. Muhafazakar toplumlara mensup olan her 10 kadından birinde vajinismus gözlemlenmektedir. Vajinismus, iki farklı kategoriye ayrılmış olup bu kategoriler ‘’vajinismus primer’’ ile ‘’sekonder vajinismus’’ olarak adlandırılmaktadır. Daha önce cinsel ilişkide bulunmamış kadın bireylerde ‘’primer vajinismus’’ görülmekte iken ‘’sekonder vajinismus’’, cinsel ilişki yaşamış kadınların daha sonra yaşadıkları doğum ve tecavüz gibi travmalar nedeniyle meydana gelmektedir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismusta, cinsel birleşme gerçekleşemez veya ağrılı bir biçimde meydana gelmektedir. Bu durumun temelinde yatan sorun kişinin ‘’korku’’ sahibi olmasıdır. Lakin, yaşanılan korkular ve bu korkuların şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bu korkular arasında ‘’ilk gece korkusu’’ da bulunmakta olup bu korku nedeniyle çoğu zaman cinsel ilişki gerçekleşemeyen bir konumdadır. Vajinismusa sahip olan hasta, istemsizce bacaklarını kapatıp partnerini kendinden uzaklaştırmaktadır. Bu duruma ek olarak vajinismus tanısı konan hastalar, genital bölgelerine el ile dokunulmasına dahi izin vermemektedirler. Cinsel birleşme esnasında beyin, subliminal olarak yani bilinçaltında tehlike bildirimleri tespit edip bedeni istemsiz bir şekilde kendisini korumaya yönlendirmektedir. Cinsel isteksizlik ile vajinismus aynı şeyler değildir. Vajinismus, psikolojik açıdan tecrübe edilen problemlerin bir sonucu olarak meydana gelmektedir.
Vajinismus Neden Olur, Nedenleri Nelerdir?
Vajinismusun temelinde bireyin sahip olduğu içsel kaygılar yer almakta olup hastalığın nedeni psikolojiktir. Bu kaygılar sebebiyle de cinsel ilişki gerçekleştirilememektedir. Kadın birey, korkuları ve kaygılarından ötürü kendini koruma düşüncesiyle istemsizce cinsel ilişkiye izin vermemektedir. Eğer kişi daha önce travmatik bir olay yaşamış ise bu durum kişide cinsel ilişkiye girmenin kötü bir olgu olduğu algısını oluşturmaktadır. Ek olarak, kişinin bilinçaltındaki cinsellik algısı, ‘’ilk gece’’ konusunda yakınlarından duydukları, film sahneleri veya taciz, tecavüz gibi olaylar sebebiyle olumsuz yönde değişmekte olup kişi kendisini cinsel ilişkiden uzak tutabilmektedir. Özetle, vajinismusta, beden ruh yüzünden hastalanmaktadır.
Kızlık zararının kapalı olması yani ‘’imperfore himen’’ ile vajinada perde olması durumları nadiren görülmekte olup vajinismusun fizyolojik sebepleri arasında bulunmaktadır. Belirtilen bu sebepler haricinde vajinismusun başka bir fizyolojik sebebi bulunmamaktadır. Eğer organik bir engel cinsel ilişkinin gerçekleşmesini mümkün kılmıyorsa bu durum, basit bir jinekolojik muayene esnasında saptanabilmektedir. Bu husustan ötürü, ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirip organik sebeplerin bulunmadığı takdirde vajinismus tanısı konmaktadır.
Çiftlerin birbirine karşı sevgisizlik durumu, vajinismusun psikolojik unsurları arasında yer almamaktadır. Bu durumun aksine, vajinismus sorunuyla karşılaşan çiftlerin çoğu birbirlerini seven evli çiftlerdir. Bu noktadan hareketle vajinismus tanısı konan hastasının partnerinin durumu kişiselleştirip karmaşık bir noktaya getirmemesi önemlidir.
Vajinismus Tedavisi Olan Bir Hastalık mı?
Psikolojik etmenler dolayısıyla meydana gelen cinsel işlev bozukluğu olan vajinismusun tedavisi mümkün olup tedavi oranı da %100’lük bir orana sahiptir. Vajinismus rahatsızlığına sahip olan bireyin yaşadığı sorunlar mutlaka dinlenmelidir; çünkü sadece hasta dinlenerek cinsel birleşme esnasında yaşadığı korkunun ana nedenine kolayca ulaşılabilir. Bu hususta vajinismus tedavisi, psikoterapi metotları ile sağlanabilmektedir.
Vajinismus Tedavi Yöntemleri
Vajinismus tedavisi, bu konuda uzmanlaşıp cinsel terapi eğitimi almış doktorlar ile jinekologlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Tedavi süreci hastalığın derecesine bağlı olup değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte hasta, ortalama 3 ila 4 seansta tedavi edilmektedir.
Hipnoz, pelvik taban egzersizler, dilatasyon eğitimi, geçiş adımları ve ağrı giderme gibi metotlar vajinismus tedavisinde kullanılmaktadır. Bu metotlarının hangilerinin uygulanacağı muayeneden sonra belirlenmektedir. Vajinismusun olmasındaki en büyük pay psikolojik nedenlere aittir. Dolayısıyla psikoterapi, vajinismus tedavisinin en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Telkin yöntemi ile bilinçaltının değişmeye yönetilmesi, psikoterapinin esasını oluşturmaktadır. Tedavi sürecinde vücudu rahatlatmak ile birlikte kasların gevşemesini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu husustan ötürü, tedavi süresi boyunca hasta üzerinde onu rahatsız bir konuma sokacak veya zorlayacak bir metot kullanılması asla söz konusu değildir.
Vajinismus Tedavi Ücretleri Ortalama Ne Kadardır?
Klinikten kliniğe vajinismus tedavisinin fiyatları değişmektedir. Bununla birlikte, genel olarak, tek seanslık tedavi ücretleri 500 ila 1000 TL aralığında seyir etmektedir. Vajinismusun derecesine ve tedavinin nerede gerçekleşeceğine göre fiyatlar değişebilmektedir. Dolayısıyla, tedavi ücreti hususunda en net ve doğru bilgi kliniklerden alınabilir. Tedavinin ücretlendirilmesindeki en kritik unsur tedavinin kaç seansta olacağıdır. Bununla birlikte, hastadan hastaya seans sayısı da değişmektedir.
Vajinismus Tedavisi Nerelerde Yapılmaktadır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özel klinikler ile jinekoloji merkezlerinde, vajinismus tanısı konmuş hastalar için tedavi sağlanmaktadır. Tedavi merkezi seçilmesi hususunda doktorun hem dikkatli hem de ilgili olmasına dikkat edilmelidir. Ek olarak, merkezde steril bir muayene odasının bulunması ve uyumlu bir çalışma ekibinin olması çok önemlidir. Uyumlu çalışan bir ekibin olması hastanın kendisini samimi bir ortamda hissedip rahatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu durum, tedavinin başarı ile sürdürülmesine de olanak sağlamaktadır.