Normal (Doğal) Doğum

Normal (Doğal) Doğum

Normal doğum, annenin bebeğini kendiliğinden, vajinal yoldan doğurması anlamına gelmektedir. Normal doğum, kendi akışında ilerler ve dışarıdan müdahale gerektirmez. Bu nedenle de herhangi bir teknik alet, ameliyat korkusu, epidurallar söz konusu olmaz.

Çoğu kadının düşündüğünün aksine, normal doğum cesaret isteyen ya da radikal olan bir düşünce değildir. Doğumu medikal bir problemden ziyade bir süreç olarak düşünmek, kadınları normal doğuma yakınlaştırmaktadır. Tarih boyunca birçok kadın normal doğum ile bebeklerini dünyaya getirmiştir. Günümüzde de çoğu kadın sezeryan yerine normal doğumu tercih etmektedir.

Riskli hamileliği ya da düşük riski olmayan birçok anne adayının normal doğumu tercih etmesinin sebepleri şunlardır :

  • Doğum tecrübesinin tamamını yaşamak istemeleri,
  • Doğum sürecine karşı güven hissetme,
  • Doğum yapabilme yeteneğine güvenme,
  • Doğum acısı ile başa çıkabileceklerine dair güven,
  • Kullanılan kimi ilaçların anne ve bebek açısından yaratabileceği riski önleme isteği.

Normal Doğum Hazırlığı İçin Önem Gösterilmesi Gerekenler :

Güven duyma, eğitim, mahremiyet, hareket edebilme özgürlüğü, zamana saygı duyma, duygusal ve fiziksel olarak destek olma.

Lamaze tekniği doğal doğum yöntemlerinden en popüler olanıdır. Lamaze tekniği için uygulanan yöntemler :

  1. Anne adayının gebelik ve doğum üzerine sahip olduğu önyargılardan arınması gerekir. Bu konuda en elverişli yöntem doğuma hazırlık kurslarıdır. Bu kurslarda doğumun fizyolojik bir olay olduğundan bahsedilir ve abartılı, korkutucu doğum hikayelerinin kişinin bilinçaltından kaldırılması hedeflenir. Annenin korkusu azaltıldıkça, doğumdaki ağrılar da o kadar azalacaktır.
  • Doğumun fiziksel performans ile ilişkili olduğu, bu yüzden gebelik döneminde yapılan sporun vücuttaki esnekliği arttırarak, bel ve pelvik taban kaslarını güçlendirerek doğumu kolaylaştırabildiği anlatılmaktadır.
  • Anne adayının kendi vücuduna ve doğumu gerçekleştirirken kendisine müdahale edilmesine gerek duymayacağına içtenlikle inanması gerektiği anlatılmaktadır.
  1. Doğum kendi başlamaktadır, suni sancı verilmemektedir. Suni sancının doğal doğum seyrini bozabileceği düşüncesi mevcuttur.
  2. Doğum esnasında anne adayı rahatça hareket edebilmelidir.
  3. Doğum süresince aç olmak, devamlı NST’e bağlı olmak, seruma bağlı olmak gibi müdahalelerden kaçınılması gerekmektedir.
  4. Anneye, doğum yaptığı süreçte bir yakını ya da doğum koçu (doula) hem moral hem fiziksel olarak destek olmalıdır.
  5. Gerekmediği müddetçe epizyotomi (doğum kesisi) uygulaması yapılmamalıdır.
  6. Doğum esnasında anne, nasıl istiyorsa öyle ıkınmalıdır. Bu ayakta ya da diğer doğal pozisyonlarda olabilir.
  7. Bebek doğduğu an ilk olarak anne ile ten teması kurması sağlanmalıdır.
  8. Doğum mahremiyet gerektirmektedir, bu yüzden doğum boyunca annenin mahremiyeti önemsenmelidir.

Anne adayı güven veren bir ekiple ve Lamaze yöntemleriyle korku duymayacağı, güzel bir doğum tecrübesi edinecektir. Annenin ve doktorun sabırlı olması, acele etmemesi gerekmektedir. Bebek, ne zaman doğacağını daha iyi bilmektedir ve buna saygı duyulması gerekmektedir. Doğum sürecinin iki temel karakteri anne ve bebektir. Lamaze yöntemleri doğrultusunda doğumun yönetilmesi gerekir.

Doğal Doğumla İlgili Bilinmesi Gerekenler

  1. Korku kaynaklı gerginlik sonucunda doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında ağrı görülmemektedir.
  2. Kimyasal ağrı kesicilere az ihtiyaç duyulmakta ya da kullanılmasına hiç gerek olmamaktadır. Anne ile bebek uyanık olmaktadır.
  3. Doğumun açılma fazı (ilk faz) birkaç saat kısaldığından dolayı, toplam doğum süresi de daha kısa olmaktadır.
  4. Sancı esnasında yorulma meydana gelmediğinden, anne adayı asıl doğum süreci için gereken enerji ve uyanıklığa sahiptir.
  5. Sık ve kısa nefes alımları sonucunda annede oluşma ihtimali olan, bebeğe de zararı dokunabilecek hiperventilasyon önlenebilmektedir. Bu yüzden bebeğin kalbinde oksijen eksikliği nedeniyle oluşabilecek bir sorun meydana gelmemektedir.
  6. Ten teması sayesinde anne ile bebek arasındaki ilişki güçlü olmaktadır.
  7. Daha hızlı iyileşme görülmekte ve hastanede daha az süre geçirilmektedir.
  8. Doğum sonrası dönemde ten teması sayesinde anne, bebeğin ağlamasını azaltabilmekte ve bebeğini başarıyla emzirebilmektedir.
Şimdi Ara!
Yol Tarifi