Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu, üreme çağında bulunan kadın bireylerde oldukça fazla gözlemlenen bir hastalık olup bir takım belirtileri bulunmaktadır. Polikistik over sendromu kritik bir konumdadır. Bu noktadan hareketle eğer polikistik over sendromuna sahip olan bir birey erken dönemde tedavi görmezse bu hastalık bireyde birçok sorunun gözlemlenmesine sebebiyet verebilmektedir. Kısırlık en sık görülen sorun olmak ile birlikte bu sorunlar içerisine kan damarlarındaki problemler de dahil edilebilmektedir. Okumakta olduğunuz bu yazıda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş’un polikistik over sendromu teşhisi ve tedavisi üzerine yapmış olduğu detaylı çalışmaları inceleme fırsatına erişip ‘’polikistik over nedir, neden olur, polikistik overin belirtileri nelerdir, polikistik overin neden olduğu sorunlar nelerdir, polikistik over tanısını nasıl konur?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Sinir sistemi başta sayılmak üzere; yumurtalıklar, böbrek üstü bezi, hipofiz bezi ve diğer dokular arasında etkileşimin bozulması hususunda meydana gelen polikistik over sendromu, endokrine bağlı bir hastalıktır. Polikistik over sendromu hem regl düzensizliğine hem de infertiliteye sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalığın meydana gelme olasılığı hormonal sistemde herhangi bir hatanın görülmesinden dolayı artabilmektedir: Yumurtalıklar, insülin hormonunun fazla salgılanması sebebiyle negatif yönde etkilenip polikistik over sendromunun meydana gelmesine bir zemin hazırlamaktadır.
Polikistik Over Sendromunun Neden Olduğu Sorunlar ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Polikistik over sendromu, hormonlar ile endokrin sisteminde meydana gelen bozukluklar nedeniyle görülmektedir. Bu hastalık, bir takım problemlere sebebiyet vermektedir:
- Hamilelerde gestasyonel diyabet + yüksek tansiyon
- Erken doğum yada düşük vakaları
- Karaciğer iltihabı + yağlanma
- TİP 2 diyabetin oluşması
- Yüksek kan şekeri ve anormal kolesterolün meydana gelmesi
- Kardiyovasküler hastalıkların riskinin artması
- Uyku apnesi
- Anormal derecede uterin kanaması
- Endometrial kanseri
- Obezite
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Regl düzensizliği, polikistik over sendromunun bulguları arasında yer almaktadır. Lakin, her regl düzensizliğinin sebebi polikistik over sendromu değildir; çünkü kişinin içinde bulunduğu çevrenin yaratmış olduğu faktörler bile regl düzensizliğinde pay sahibidir. Dolayısıyla, polikistik over sendromunun teşhisi hususunda diğer klinik bulgular da göz önünde bulundurulmalıdır. Ultrason görüntüleri ile birlikte regl düzensizliğinin tanısı ayırıcı bir konumda değildir. Bununla birlikte hastalığın tespiti kan testi ile mümkündür.
Polikistik over sendromuna sahip olan hastalarda görülen diğer belirtiler aşağıda listelenmiştir;
- Adet yani regl kanamasının fazla olması
- Regl düzensizliği
- Vücutta görülen kıllanmanın fazla olması
- Yüzde ve sırtta sivilcelenmelerin olması
- Kişinin cilt dokusunda bir takım değişikliklerin görülmesi
- El üstünde lekelerin meydana gelmesi
- Gebe kalmada güçlük
- Saçların dökülmesi
- Göğüs ölçüsünde değişikliğin gözlemlenmesi
- Seste kalınlaşmanın meydana gelmesi sayılabilmektedir.
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadın hastalıkları kategorisinde yer alan polikistik over sendromunun tedavisi kadın doğum uzmanları yani jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Polikistik over sendromu, bu hastalığa sahip olan kadın bireyin yaşı ile içinde bulunduğu sağlık koşulları hususunda şekillenmektedir. Hormonal bozuklukların düzeltilmesi, polikistik over sendromunun tedavisi ile birlikte amaçlanmaktadır.
Eğer bir kadın hem kilolu olup hem de polikistik over sendromuna sahip ise hastalığın tedavisi için kadın bireyin kilo vermesi önerilmektedir; çünkü bir kişinin düzenli olarak regl olması ile kilosu arasında bir orantı vardır. Çocuk sahibi olmanın planlanmadığı takdirde, polikistik over sendromuna sahip bir kadının regl düzensizliğinin tedavisi için progesteron içermekte olan hormon tedavilerine veya doğum kontrol haplarına başvurulabilmektedir. Eğer bir kişi hamile kalmak istiyorsa lakin polikistik over sendromuna sahipse hastalığın tedavisinde insülin direncini kıran ilaçlar kullanılıp yumurta geliştirici ve yumurtlamayı uyaran ilaç tedavileri yapılabilmektedir.
Polikistik over sendromunun tedavisi için aşağıda listelenmiş olan uygulamalar yapılabilecek konumdadır;
- Dolaşımda bulunan erkeklik yani androjen hormonunun azaltılması hususunda tedavi görülmesi
- Çocuk sahibi olmanın istendiği takdirde kişinin bu duruma özel olarak uygun tedavi görmesi
- Yine aynı şekilde, çocuk sahibi olmanın istenmediği durumlarda bu isteğe göre uygun tedaviye başlanması
- Rahmin iç kısmının yani endrometriumun incelenip korunması
- Polikistik over sendromuna sahip olan kişinin ideal kilosuna kavuşması
- Polikistik over sendromuna sahip olan bazı hastalarda insülin direnci görülmektedir. Dolayısıyla bu hastaların insülin direncini kırmak amacıyla ilaç tedavilerine başvurulabilmektedir.