Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Çağımızda oldukça fazla gözlemlenmekte olan yumurtalık kistleri, kadın bireylerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemekte olup hamile kalınması hususunda da problemlere sebebiyet veren bir hastalıktır. Yumurtalıklardaki kistlerin, kişinin doğurganlığı üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmasından dolayı bu kistler, yumurtlama sorunlarına neden olup infertiliteye sebebiyet verebilmektedir. Ek olarak, yumurtalık kistlerinin kanserleşme olasılığı da bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle, bu kistlerin muhakkak ki hızla takibe alınıp tedavi edilmesi kritik bir önem arz etmektedir.

Okumakta olduğunuz bu yazıda, yumurta kisti tedavisi üzerine başarıları ile anılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Özlü Akkuş’un yapmış olduğu çalışmaları inceleme fırsatına erişip ’’yumurtalık kisti nedir, yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir, yumurtalık kistinin sebepleri nelerdir, yumurtalık kistinin tanısı nasıl konur?’’ gibi birçok sorunun da cevabına ulaşabileceksiniz.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık, kadın bireylerin üreme organlarında yer alıp kişilerin evlat sahibi olmasını sağlayan kesedir. Bununla birlikte, yumurtalığın iç veya üst kısmında yer alan sıvı dolu yapılara ‘’over kisti’’ yani ‘’yumurtalık kisti’’ denmektedir. Over kisti, sağ veya sol yumurtalıklarda meydana gelmekte olup belirtilen bu iki yumurtalıkta aynı zamanda da gelişebilmektedir.

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kistinin çağımızda gözlemlenme durumu oldukça fazladır ve giderek de artmaktadır. Bu kistler, yumurtalıklarda ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Yumurtalık kistlerinin bir takım belirtileri olabileceği gibi bu kistlere dair hiçbir zaman bir belirtiye rastlamamak da mümkündür. Bu hususta, eğer bir kadının yumurtalık kistine sahip olduğu düşünülüyorsa, bu kistlerin neden olduğu diğer belirtiler incelenip kişinin yaşamakta olduğu sıkıntılar da detaylıca ele alınmalıdır.

Over yani yumurtalık kistlerinin en fazla gözlemlenen belirtileri,

  • Regl (adet) düzensizlikleri
  • İdrar kesesi ve rektum bölgesinde baskı hissedilmesi
  • Vajinadan kan gelmesi
  • Kısırlık şüphesi
  • Ağrılı adet döngüleri
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Karın bölgesinde şişlik ve ağırlık hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması
  • Sık idrar yapma
  • Kasıkların üstünde ağrı
  • Tüylenmede artış
  • Adet görememe
  • Bağırsak hareketlerinde değişimler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yumurtalık Kistinin Sebepleri Nelerdir?

  • Bazı yumurtalık kistleri hormon bozukluklarından dolayı olabilmektedir. Bu durumdaki bir kişinin hipertroidi veya tiroit bezleri normalden daha az işlevsel konumdadır.
  • Klinik bulgular tarafından ortaya konan çalışmaların göstermiş olduğu üzere büyük kistlerin meydana gelmesi, infertilite için kullanılan çeşitli ilaçlar yüzünden de olmaktadır.
  • Yumurtalık kistinin oluşması, Tamoksifen tedavisi gibi çeşitli medikal tedavi gören hastalarda oldukça hızlı meydana gelebilmektedir.
  • Yumurtalık kistinin oluşması, çikolata kisti ve polistik over hastalarında gözlemlenebilmektedir.

Yumurtalık Kistinin Tanısı Nasıl Konur?

Over yani yumurtalık kistinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Vajinal kanama ve kasıklarda meydana gelen ağrılar, bu belirtiler arasında yer almaktadır. Eğer bir kişide, regl döngüsünde meydana gelen aksamalar, ağrı ile birlikte regl olması veya hamile kalınamaması gibi durumlar söz konusu ise bu kişinin yumurtalık kistine sahip olması olası bir durum niteliğindedir.

Yumurtalık kistinin tanısı;

  • Pelvik ultrason
  • CA 125 kan testi ve laparoskopik ameliyat sayesinde konulabilmektedir.

Yumurtalık Kistinin Çeşitleri Nelerdir?

Günümüz dünyasında oldukça fazla gözlemlenen yumurtalık kistleri, ‘’Folikül, Dermoid, Endometrioma ve Fonksiyonel kistler’’dir. Bununla birlikte, çikolata kisti de en sık rastlanan kistlerden biridir ve bu kist çeşidi, kişinin gebe kalmasını negatif yönde etkileyip kritik bir konuma sahiptir. Bazı yumurtalık kistleri, belirtiler doğrultusunda tespit edilemez. Bu hususta, doktor kontrolü ve yapılacak olan testler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yumurtalık Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kistleri, Folikül, Dermoid, Endometrioma ve Fonksiyonel kistler olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirtilen bu kistler, bazı sorunlara sebebiyet verip kişinin hayat kalitesini ve psikolojisini negatif olarak etkilemektedir. Yumurtalık kistinin tedavisi, hastanın sahip olduğu yumurtalık kistine göre ve talepleri doğrultusunda düzenlenmektedir.

Gözlem

Over yani yumurtalık kistleri, ultrason sayesinde incelenebilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tedavisinden önce, bu kistler, doktor tarafından ‘’gözlem’’ amacıyla belirli bir süre kendi halinde bırakılabilmektedir. Bu noktadan hareketle, kişinin sahip olduğu yumurtalık kistleri, gözlem süresini takip eden 1 ila 3 ay içinde jinekolojik muayene ile birlikte doktoru tarafından tekrar kontrol edilmektedir. Eğer yumurtalık kistleri, bu dönemde yok olmamış ise bir tedavi planı hazırlanıp tedaviye başlanılması gereklidir.

Doğum Kontrol Hapları

Çağımızda, birçok kadın hastalığının tedavisi hususunda doğum kontrol hapları önerilmektedir. Bununla birlikte, yumurtalık kistlerinin yok edilmesi amacıyla doğum kontrol haplarının oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Cerrahi müdahaleye başvurulmadan evvel, doğum kontrol hapları mutlak olarak denenmektedir.

Ameliyat

Eğer bir yumurtalık kisti, 8 santimetreden büyük ise kanserleşme riski bulunmaktadır. Dolayısıyla kanser riskine karşı yumurtalık kistleri, ameliyat ile birlikte alınabilmektedir. Bununla birlikte, kişinin doktoru tarafından tanısal sebeple yapılabilen ameliyat esnasında sahip olduğu over yani yumurtalık kistleri temizlenebilmektedir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi